live muziek voor elke gelegenheid

victoriazonderverwarming

Tips bij het kiezen van live muziek

-Durf te vertrouwen op de ervaring en het inzicht van de muzikant wat betreft opstelling in de ruimte, geluidsversterking, repertoire etc. Onze muzikanten hebben allemaal veel ervaring op allerlei soorten evenementen en hebben vaker met dit bijltje gehakt. De musici zijn er niet op uit om op uw feestje hun muzikale ego-ei te leggen, wel om U tevreden te laten terugkijken op een geslaagde dag. Het regelen van een feest geeft altijd de nodige stress, laat het muziekgedeelte gewoon lekker aan de muzikant over, daar zijn we voor.

-Wees niet bang dat de achtergrond muziek te hard zal zijn, wij volgen uw aanwijzingen beslist op als U het zachter wilt hebben. Deze vrees is met het type artiesten en de genre's die wij op de site hebben staan doorgaans totaal overbodig (licht klassiek, akoestische muziek, instrumentale evergreens, gypsy, Spaans, Frans, keltisch / Iers / Schots, folkore / volksmuziek, easy listening, nostalgische muziek, rustige jazz). Wel zullen juist klassieke en akoestische instrumenten als gitaar en harp op een borrel met veel vrolijke weerziens en gepraat nou eenmaal een beetje versterkt moeten worden, anders hoort u niet eens waar U toch meer dan 300 Euro aan uitgeeft. Instrumenten die in een echte concertzaal met stil publiek uitstekend overkomen hebben in een achtergrondmuziek situatie meestal onvoldoende volume om nog enigszins hoorbaar te zijn bij meer dan 10 pratende mensen. Wij beschikken over veel ervaring in zeer diverse situaties.

-Meld ons van tevoren om wat voor soort ruimte('s) het gaat en hoeveel personen u verwacht. U wilt dat iedereen lekker kan bijpraten zonder over de muziek heen te hoeven schreeuwen. Dit willen wij natuurlijk ook. Wij ervaren eigenlijk bijna alleen problemen met de geluidsversterking als een gezelschap zich in een hol klinkende ruimte met harde wanden, vloeren en plafonds bevindt. Dit is natuurlijk helemaal te voorkomen door voor uw feest of receptie niet te kiezen voor zo'n over-akoestische ruimte, maar dit probleem is meestal ook goed te ondervangen door de geluidsversterking aan te passen, bij voorbeeld door het plaatsen van enkele extra geluidsboxjes op afstand van de speler(s), of door te kiezen voor een rondlopende artiest of duo. Lage plafonds in langwerpige ruimte's kunnen soms problemen geven met de spreiding zodat achterin niets meer van de muziek te horen is (hetgeen natuurlijk niet per se een bezwaar hoeft te zijn, het geeft ook zonering die gewenst kan zijn). Buiten zijn er meestal veel minder problemen omdat het geluid van de pratende mensen 'weg kan'. Wij merken in de praktijk dat we buiten vaak aan zeer lichte versterking al voldoende hebben, en beschikken over mooie versterkertjes op batterijen die op tuinfeesten en buiten locaties zonder stopcontacten geweldige mogelijkheden geven.

-Laat aan de muzikant de keus van zijn eigen 'gereedschap'. Het gebruik van (te) lichte versterkers die vervolgens vol open moeten staan geeft meer vervorming aan het geluid (dit wordt dan als 'harde muziek ervaren') dan een zwaardere versterker (of setje boxen) die wel mooi zacht kan staan. Wij maken vaak mee dat klanten huiverig zijn voor fatsoenlijke versterking terwijl dit het geluid juist vriendelijker, 'akoestischer' en beter gespreid kan maken bij deskundige toepassing. U heeft als klant toch altijd het laatste woord op de dag van het feest, als de muziek volgens U toch echt zachter moet (dit verzoek krijgen wij eigenlijk nooit, wel regelmatig of het toch ietsje harder kan…).

-Denk aan voldoende ruimte voor de live muziek. de muzikanten nemen op zich meestal weinig plaats in. Als er echter vóór de musici erg weinig ruimte is (dus weinig afstand tot de gasten), volgt logisch daaruit dat we te dicht op de mensen zullen staan. De muziek moet qua volume zeker niet overheersen, maar kan nu eenmaal niet tegelijk aangenaam van geluidsniveau zijn voor de meerderheid van de bezoekers in een straal van bij voorbeeld 10 meter en tegelijkertijd toch niet te hard voor iemand die 1 meter voor de speaker gaat staan (dit maken wij wel vaak mee…). Dit zijn situaties die eenvoudig te voorkomen zijn.